Over energielabels voor recreatiewoningen

Waarom een energielabel voor recreatiewoningen?

Met een energielabel kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien of een woning zuinig of onzuinig is. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu! Het energielabel geeft met de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, dubbel glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Het energielabel is een document waarin deze kenmerken zijn beschreven.

EPA-U of EPA-W?
logiesfunctie of woonfunctie?

De methode waarmee de het energielabel wordt berekend is ervan afhankelijk of uw recreatiewoning een logiesfunctie of een woonfunctie heeft.
Als u er mag wonen en u zich voor het bevolkingsregister op het adres van de woning kunt inschrijven, is er vaak sprake van een woonfunctie. Als u niet in de recreatiewoning mag wonen en/of permanente verhuur door de gemeente of rijksoverheid is verboden is er meestal sprake van een logiesfunctie.

Wij vragen de geregistreerde gebruiksfunctie altijd op bij het kadaster, voor aanvang van onze werkzaamheden.

De Rijksoverheid heeft de volgende infographic gemaakt waarin duidelijk wordt welke energielabelmethode voor u van toepassing is.

Recreatiewoninglabel.nl kan voor elke recreatiewoning opnemen en het energielabel afgeven.
Onze adviseurs zijn zowel voor de EPA-W als de EPA-U methode gediplomeerd.
Onze organisatie is bovendien proces-gecertificeerd volgens de relevante normen BRL 9500-01 en BRL 9500-03